26.6.2013

Kruunuvuorenranta - mystiset huvilat

Muutaman vuoden mietinnän jälkeen sain tänään vihdoin tehtyä retken Kruunuvuorenrannan huvila-alueelle. Alueella on kymmenkunta huvilaa, joista suurin osa on päässyt rappeutumaan ja lahoamaan. Muutamia ehjiä huviloita kaupunki yhdessä Museoviraston kanssa yrittää ilmeisesti vielä pelastaa.

Kruunuvuorenranta sijaitsee Laajasalon läntisessä osassa. Melkein perille menee bussi 88, mutta menimme paikalle pyörillä. Päätien lopussa löytyy oikealta puomin takaa alkava polku, joka vie satumaiselle lammelle. Lammen reunusta pitkin kannattaa lähteä oikealla päin ja pikku hiljaa vastaan rupeaa tulemaan mitä hienompia mutta valitettavasti kokonaan tai osittain sortuneita huviloita. Väkisin mielikuvitus rupeaa lentämään ja miettimään mitä kaikkea huvilat ovat nähneet ja kokeneet saksalaisten ja neuvostoliittolaisten omistuksessa.

Suosittelen, että teet myös retken Kruunuvuorenrantaan ennen kuin uuden lähiön rakentaminen alueella kunnolla pääsee käyntiin. Ja ota eväät mukaan, kuten me teimme, ja nauti merellisestä Helsingistä katsellen maisemia keskustaan, Merihaaan, Mustikkamaalle, Kulosaareen ja Herttoniemeen.


6 kommenttia:

 1. Vau mikä paikka ottaa hääkuvia "ruma-kaunis" kontrastilla. Tai trash the dress... Voi jee! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tosi hyvä idea.
   Itsekkin olen tässä miettinyt missä haluisin otatuttaa TTD-kuvat.

   Poista
 2. Surullista, että tällaisten kauniiden rakennusten on annettu rapistua noin pahoin - vielä rujoinakin niistä näkee, miten kauniita ne ovat olleet. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienellä mielikuvituksella pystyi näkemään kuinka hienot kartanonomistajat ovat juoneet päiväteetä isoilla terasseilla. Jotkut huviloista olivat todella isoja ja olleet upeita rakennuksia.

   Poista
 3. Säälittää nuo talot. Hirveetä haaskausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomatonta miten näin on päässyt käymään. Upeille huviloille olisi tänä päivänä varmasti useita ottajia, jotka pitäisivät taloista hyvää huolta. Mutta se on näiden osalta valitettavasti jo myöhäistä.

   Poista