12.9.2013

Menorca - luonnon, rauhan ja kenkien rakastajan paratiisi

Yksi kesälomamatkoistani suuntautui Menorcalle. Tosiaan Menorcalle eikä Mallorcalle, vaikka kyseiset saaret ovatkin vierekkäin Välimerellä, ovat ne aivan erilaiset. Menorca on paljon "isosiskoaan" Mallorcaa rauhallisempi saari, saarella käy nimittäin koko turistikaudella (touko-lokakuu) yhtä paljon turisteja kuin Mallorcalla yhden viikonlopun aikana, tämä kuvastaa mielestäni oivallisesti Menorcan turismia. Paikalliset eivät haluaa ihan millä vaan hinnalla luopua saarestaan ja turismi ei ole mikään elinehto saarelaisille vaan paikallisia työllistävät muun muassa kenkätehtaat ja juustotilat.


Hienointa Menorcassa on, että se on ollut vuodesta 1995 lähtien Unescon biosfäärinen suojelukohde. Unescon säännökset näkyvät saarella monella tapaa; ensinnäkin saari on todella siisti ja luontoystävällisyyteen panaudutaan monessa hotellissa, saarelle ei rakenneta uusia rakennuksia ellei sen alta ole purettu jotain vanhaa huonokuntoista rakennusta, uudet rakennukset eivät saa olla yli kolmikerroksisia ja uusien rakennusten tulee olla vähintään 250 metrin päästä rannasta.


Suomessa Finnmatkat on ainoa matkanjärjestäjä joka tee matkoja Menorcalle. Toki saarelle voi lentää omatoimisesti varmasti Espanjan kautta ja hankkia majoitukseksi vaikka jonkun saarelaisen oman loma-asunnon, mutta itse nautin vaivattomuudesta ja sen takia oli itsestäänselvyys, että otimme Finnmatkojen valmispaketin.

Me majottauduimme viikon ajan rantahotelli Santandria Playssa, joka nimen mukaisesti sijaitsi Cala Santandriassa. Kyseinen hotelli oli rakennettu ennen Unescon tuloa, sillä se oli kuusi kerroksinen ja sijaitsi vain 10 metrin päässä rannasta. Muita suomalaisia turisteja hotellissa oli vähän, ilmeisesti suurinosa majottautui turistirysiin kuten Cala´n Boschiin tai Cala Galdanaan. Hotellimme oli siisti, palvelu todella ystävällistä ja aamiainen runsas ja herkullinen. Pieniä puutteita hotellissa oli, kuten että allasalue ei ollut kovin viihtyisä ja shampoota ei tuotu lisää viikon aikana. Kaiken kruunasi kuitenkin aina iltaisin auringonlaskun ihastelu omalta parvekkeelta.


Pidimme Santandria"kylästämme" kovasti sillä rannalla ei ollut hälinää iltaisin ja paikassa vallitsi kiva kotoisa tunnelma. Hotellin ympäristössä oli mukavia ravintoloita, kuten Bahia tuoreine kaloineen ja upeine maisemineen ja Sa Quadra tajuttoman herkullisine ruokineen ja mielenkiintoisine miljöineen, joten iltaisin ei tarvinnut lähteä kauas illalliselle. Päivisin ranta täyttyi auringonpalvojista ja vesileikkijöistä. Monena päivänä mekin vuokrasimme aurinkotuolit rannalta hintaan 7€/kpl. Santandriasta oli lyhyt matka Ciutadellaan, saaren entiseen pääkaupunkiin, jonne taximatka maksoi noin 7€. Paikallisbussillakin olisi toki päässyt, mutta ei jaksettu opiskella bussireittejä.


Auton vuokraamista suosittelen saarella. Vuokraaminen kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin joko ennen lomaa tai heti loman alussa, sillä autoja on rajallinen määrä saarella ja vuokra-autot ovat haluttuja.

Menorcalla on satoja rantoja, joinne pääsee helposti omalla vuokra-autolla. Hyvä kuitenkin huomioida, että usealle rannalle on usean kymmenen minuutin kävelymatka lähimmältä parkkipaikalta. Me kävimme snorklaamassa Cala Turqueta rannalla. Muita kuulemiani kehuttuja rantoja olivat Son Saura, Cala Mitjana (snorklausluola), Son Bou (pisin), Pregonda, Cala Macarella, Binigaus ja Trebaluger. Samalla kun on vuokra-auto käytössä kannattaa käydä jollain saaren majakoista, esimerkiksi paikalliseen tapaan ihailemassa auringonlaskua Cap d'Artrutxin majakalla. Kun me kävimme kyseisellä majakalla näimme bonuksena meressä uivia delfiineitä, se oli mieletön kokemus.


Ciutadella oli ehdottomasti suosikkikyläni Menorcalla. Varsinkin iltaisin pääkatua pitkin kävellessä Ciutadellassa vallitsi ihana tunnelma minkä lisäksi kaupungin satama iltaisin ihmisineen, ravintoloineen ja musiikkeineen oli todella kiva. Kokonaan valkoinen kylä Binibeca oli mielettömän mystinen ja valokuvauksellinen. Pääkaupunki Mahon sen sijaan jätti minuun hiukan kylmän ja tylsän kuvan. Kesäisin Menorcalla on paljon fiestoja eri kylissä ja niissä kannattaa ehdottomasti käydä fiilistelemässä paikallista juhlatunnelmaa, jos sellainen sattuu omalle lomalle.


Paikallista erikoisherkkua hummerikeittoa Caldereta de Largosta suosittelen käymään syömässä Fornellsin kylässä ja siellä erityisesti Es Pla-rantaravintolassa, siellä kuningas Juan Carloskin käy keittoa nauttimassa.  Tapaksia kannattaa käydä syömässä Es Mercadal kylässä, jossa sanotaan olevan Espanjan parhaat tapakset. Me kävimme testaamassa hieman modernimmat versiot Tast- ravintolassa. Molemmat edellä mainitut kylät olivat suloisia perinteisiä menorcalaisia paikkoja. Menorca on kuuluisa juustoistaan ja me kävimmekin maistelemassa juustoja Sant Patricin tilalla (olisi muuten ihana paikka yöpyä).



Menorcalla on paljon vaihtoehtoja tekemisellä. Suosituinta on ratsastaa tai vaeltaa rantoja myötäilevää "hevostietä" Camí de Cavallsia pitkin. Merellä on luonnollisesti paljon tekemistä kuten melonta, sukeltaminen ja snorklaus. Mustista hevosistaan menorcalaiset ovat todella ylpeitä ja hienoja hevosesityksiä pääseekiin katsomaan iltaisin.


Tuliaiseksi Menorcalta kannattaa juuston lisäksi ostaa Mascaronin kengät tai perinteiset abarcasit.


Kaiken kaikkiaan suosittelen Menorcaa luonnonystäville, akviivisille matkaajille, auringonpalvojille sekä lapsiperheille.

1 kommentti:

  1. Jostain syystä sain nyt poistettua Varpusen kommentin, ei ollut tarkoitus. Ei pitäisi bloggailla Lumialla. :) Mutta laitoit kommentissa, että olitte ihastuneet häämatkalla Menorcaan. Ja sinunkin suosikkikylä oli Ciutadella.

    Se sen sijaan oli ihan eri asia, että teille opas oli kertonut korkeista Menorcan työttömyysprosenteista, kun meille sen sijaan Finnmatkojen opas painotti miten paiksllisia työllistää hyvin kaikki muutkin jutut kuin pelkkä turismi. Jännää ja ikävää, että oltiin saatu ihan eri tietoa.

    VastaaPoista